Ενωση Κυπριων Προσφυγων Ελλαδας "Κυπρος 74" (Ε.Κ.Π.Ε.)

Ιστοσελιδα των Προσφυγων της Κυπριακης παροικιας στην Ελλαδα


Τα προβλήματα των αποδήμων Προσφύγων - Χάραξη των επόμενων βημάτων

Μέλημα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το νέο Δ.Σ. της Ε.Κ.Π.Ε. να αναδείξει και προωθήσει τα χρονίζοντα προβλήματα των αποδήμων προσφύγων και των αποδήμων γενικότερα.  

 

Η Πρώτη εκδήλωση που έγινε στις 16 Μαρτίου 2018, εκδήλωση είχε ως θέμα την: «Προσφυγική πολιτική – Ισότιμη μεταχείριση Αποδήμων Προσφύγων», με συμμετοχή: του κ. Θεοδόση Τσιόλα, Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, της κας. Σκεύης Κουκουμά Προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων, και του κ. Πέτρου Καρεκλά, Αντιπροέδρου της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων: 

https://drive.google.com/file/d/1DTxqYr8b9oBMAZsfEQgoJiKmQ8CLrMUZ/view

 

Ακολούθησε επίσκεψη στην Κύπρο, συνάντηση με τον ΥΠΕΣ κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, και συμμετοχή στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου και αναλύθηκε και κατατέθηκε υπόμνημα:

https://drive.google.com/file/d/1rLanLq-V7v8IfivkoPWUpiqhrRe6pu/view

 

Στη διάρκεια της επίσκεψης αναλύθηκαν τα αιτήματα και έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων: 

https://drive.google.com/file/d/1KjwKsTskczU2-X65Ix6rlzV8yDHwCJYF/view

 

Με την ανακοίνωση από το Υπουργικό Συμβούλιο του προγράμματος καταβολής Τιμητικού Επιδόματος για όσους στρατευθέντες το 1974 υπηρέτησαν πέραν των 24 μηνών ή περιλαμβάνονται στις κατηγορίες παθόντων (τραυματισθέντες, ανάπηροι, αιχμαλωτισθέντες, κλπ) με αίτημα να συμπεριληφθούν και άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό:

https://drive.google.com/file/d/1ll7Yaomoqr9rZqlyZuIrf9_xzNHwtnf0/view

 

Έγινε συνάντηση με την κ. Αννέτα Καββαδία, εκπρόσωπο της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής των Ελλήνων για τη δυνατότητα αναγνώρισης της στρατιωτικής υπηρεσίας με σκοπό την εξαγορά χρόνου για συνταξιοδοτικούς λόγους: 

https://drive.google.com/open?id=1ehqDKKqYalB_ELryVhaoY1BLr3b_LADu

Ταυτόχρονα ζητήθηκε η συμπερίληψη σε υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο των Κυπρίων μονίμων κατοίκων Ελλάδας που συμμετείχαν στο πόλεμο του 1974, ώστε να δικαιούνται δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης.

 

Η Ε.Κ.Π.Ε. συνεργάστηκε με την κ. Έλενα Μπουλετή που παρουσίασε εργασία σχετικά με τους «Ελληνοκύπριους πρόσφυγες στην Ελλάδα το ’74: οι πρόσφυγες που προσωποποίησαν το ‘κυπριακό’» σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα: «Ελλάδα: τόπος υποδοχής προσφύγων». Η εργασία είχε αναφορά στα προβλήματα των Κυπρίων Προσφύγων. Αντιπροσωπεία της Ε.Κ.Π.Ε. συμμετείχε στις εργασίες του Συνέδριου.

 

Στο παρόν στάδιο η Ε.Κ.Π.Ε. αναμένει την απάντηση των αρμοδίων αρχών της Κύπρου, ώστε να καθορίσει τα επόμενα βήματα της και να χαράξει διεκδικητική πολιτική για την επίλυση τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Αθήνα, 10/09/2018

 

Προς

τους έντιμους

Υπουργό Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη

Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων κ. Σκεύη Κουκουμά

Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Θεοδόση Τσιόλα

 

Κοινοποίηση:

Έντιμη Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου

 

 

 ΘΕΜΑ:        Σχέδιο επιδόματος σε πρόσωπα, τα οποία είτε υπηρέτησαν αυξημένη θητεία στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974 ή/και ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή/και είναι παθόντες ή ανάπηροι πολέμου.

  

Αναφερόμαστε στις πρόσφατες συναντήσεις και εκδηλώσεις μας με συμμετοχή των τριών πρώτων από εσάς, στις οποίες συζητήθηκε το παραπάνω θέμα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά άτομα που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες και διαμένουν στο εξωτερικό.

Σας επαναλαμβάνουμε τις ανησυχίες μελών μας ότι εφόσον δεν είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων της Κύπρου, δεν θα μπορούν να τύχουν του παραπάνω τιμητικού επιδόματος.

Φρονούμε ότι είναι άτοπο να συνδέεται η προσφορά τιμητικού επιδόματος για υπηρετήσαντες την πατρίδα στις δύσκολες συνθήκες της τουρκικής εισβολής του 1974, με την μετέπειτα εργασιακή εξέλιξη τους. Κάτι που όλοι αποδεχθήκατε κατά τις συναντήσεις μας.

Σας ζητούμε θερμά να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να επέλθει η απαραίτητη αλλαγή και να ρυθμιστεί το θέμα. Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι το ύψος του τιμητικού επιδόματος συνδέεται με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν οι αιτητές, σας εφιστούμε την προσοχή ότι αυτό μπορεί εύκολα να πιστοποιηθεί από τις υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου μέσω της θεσμοθετημένης επαφής που έχουν με το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας.

Με την ευκαιρία σε ξεχωριστή επιστολή μας επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας για να γίνουν ενέργειες αναγνώρισης του χρόνου υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά (με σκοπό την εξαγορά του) ώστε να συμπληρωθούν τα 40 εργασιακά έτη που είναι απαραίτητα πλέον για συνταξιοδότηση στην Ελλάδα. Αίτημα που επίσης ταλαιπωρεί μερίδα συμπατριωτών μας.

 

Προσβλέποντας στην θετική ανταπόκριση σας

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

 

 

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε. ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ & ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΣ κ. ΚΩΝ. ΠΕΤΡΙΔΗ 25-26/06/2018

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” κ. Λοϊζος Λοϊζος συναντήθηκε στις 25 Ιουνίου 2018 με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και συζήτησαν τα προβλήματα ισονομίας, ισοπολιτείας και ίσης μεταχείρισης που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι πρόσφυγες.

Μεταξύ άλλων συζήτησαν :

α)     Το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές και το δημοψήφισμα.

β)     Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον επαναπατρισμό τους οι απόδημοι πρόσφυγες.

γ)     Τα προβλήματα σχετικά με τα επιδόματα που λαμβάνουν αιχμάλωτοι, τραυματίες και στρατιώτες με θητεία μεγαλύτερη των 24 μηνών.

ε)     Παροχή δικαιώματος χρήστη ανάλογα με την περιουσία των προσφύγων στα κατεχόμενα.

στ)   Διευκόλυνση στην απόκτηση στέγης στην Κύπρο,

ζ)     Συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα, κλπ.

Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού μελετήσει με τους συνεργάτες του τα αιτήματα που του υποβλήθηκαν με σχετικό υπόμνημα. Σε πολλά από τα αιτήματα είχε θετική ανταπόκριση , όπως φάνηκε από τη συζήτηση.

 

Στις 26 Ιουνίου ο κ. Λοϊζος Λοϊζος και ο κ. Λουκάς Λιασής, εκπρόσωποι της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” επισκέφθηκαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, και συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής όπου και κατέθεσαν απόψεις και υπόμνημα σχετικά με τα προβλήματα των Αποδήμων Προσφύγων. Μετά το πέρας της συνεδρίασης είχαν συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΚΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

 

Ο Πρόεδρος κ. Λοϊζος Λοϊζος παρουσιάστηκε την Τρίτη 26/06/2018 στην τηλεόραση του ΡΙΚ, στην εκπομπή "ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ" με την κ. Κατερίνα Μηλιώτη (https://youtu.be/3CFsEj5lk54) και συζήτησαν τα θέματα των αποδήμων προσφύγων.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ & ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΕ - 26/06/2018

 

Πρόσφυγας είχε ένα σπίτι και πήρε οκτώ - ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 27/06/2018

Τι είπε ο υπουργός Εσωτερικών σε απόδημους εκτοπισμένους
.
                                     Ο Πρόεδρος των Αποδήμων προσφύγων
                                     Λοίζος Λοίζου, κατέθεσε υπόμνημα στο
                                     οποίο καταγράφονται οι διεκδικήσεις τους.
.
Πρόσφυγας είχε ένα σπίτι στα κατεχόμενα και όταν ήρθε στις ελεύθερες περιοχές πήρε σπίτι ο ίδιος και άλλα εφτά σπίτια τα εφτά παιδιά που απέκτησε και ακολούθως πήραν σπίτι και τα εγγόνια του, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών σε αντιπροσωπεία προσφύγων μεταναστών στην Ελλάδα που τον επισκέφθηκε.
Τη σχετική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος 74», κ. ΛοΪζος Λοΐζου αναπτύσσοντας χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων τα αιτήματα των προσφύγων οι οποίοι μετανάστευσαν λόγω της τουρκικής εισβολής.
.
Ο κ. Λοϊζου ανέφερε, ότι ο υπουργός ενημέρωσε αντιπροσωπεία της Ένωσης, ότι τάσσεται υπέρ της παροχής κρατικής βοήθειας σε πρόσφυγες αναλόγως του μεγέθους της περιουσίας που διέθεταν πριν την τουρκική εισβολή στις κατεχόμενες περιοχές.
.
Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σκεύη Κουκουμά εισάγοντας το θέμα υπέδειξε πως η συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων έχει αδικηθεί πολλαπλά αφού πέραν των άλλων, απώλεσαν και τα δικαιώματα που είχαν ως πρόσφυγες, ενώ δεν επιβάρυναν ούτε την Κυπριακή Δημοκρατία υπό την έννοια ότι δεν πήραν στεγαστική βοήθεια όπως οι υπόλοιποι πρόσφυγες.
.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος υπέδειξε, πως ανάμεσα σε κάποιους επικρατεί η λανθασμένη αίσθηση πως οι απόδημοι είναι όλοι λεφτάδες κάτι το οποίο δεν ισχύει για την πλειοψηφία, οπόταν κάποια από τα προγράμματα πρέπει να βρεθεί τρόπος να παραχωρηθούν και στους απόδημους πρόσφυγες, ορισμένοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
.
Ο πρόεδρος των αποδήμων προσφύγων κ. Λοίζος Λοΐ¬ζου κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται και οι ακόλουθες διεκδικήσεις:
- Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αφού θεωρούν ότι είναι προσωρινά απόδημοι και προσδοκούν την επάνοδο τους στην πατρίδα.
- Δικαίωμα ψήφου ιδιαίτερα στην περίπτωση δημοψηφίσματος για επίλυση του Κυπριακού.
- Ισοτιμία ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο. Το αίτημα αυτό καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο ειδικά λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα.
- Παροχή οικοπέδου για κάθε πρόσφυγα πρώτης γενιάς από πολεοδομημένη χαλίτικη γη με ανταλλαγή ίσης αξίας περιουσίας των προσφύγων στα κατεχόμενα.
- Παροχή δανείων από τα προγράμματα του Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών για απόκτηση στέγης με υποθήκευση της κατεχόμενης περιουσίας
- Παροχή στεγαστικού βοηθήματος από το κράτος, όπως προβλέπεται για όλους τους πρόσφυγες, εφόσον επαναπατρισθούν.
- Για όσους απόδημους δεν επιθυμούν να αποκτήσουν στέγη, να δοθεί η δυνατότητα παραχώρησης τουρκοκυ¬πριακών κατοικιών για λόγους φιλοξενίας στην Κύπρο ή εξεύρεσης άλλων τρόπων φιλοξενίας τους κατά τη διάρκεια επισκέψεων των ιδίων και των οικογενειών τους στην Κύπρο.
- Δυνατότητα τμηματικού επαναπατρισμού των οικογενειών των προσφύγων για λόγους διευκόλυνσης της επανεγκατάστασης. Τα βοηθήματα για τους επαναπατριζόμενους (επιδότηση ενοικίου, επίδομα εργασιακό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), πρέπει να διασφαλιστούν και να επιβεβαιωθούν, πριν τον επαναπατρισμό.
- Μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατριζόμενων από τις χώρες ασφάλισης τους στην Κύπρο για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης στο πλαίσιο του Γ.Ε.Σ.Υ που θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς συνταξιούχους πρόσφυγες να επιστρέψουν και να ζήσουν τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής τους στην ιδιαίτερη πατρίδα και κοντά στους ανθρώπους του περιβάλλοντος τους.
- Παραχώρηση μικρών γεωργικών κλήρων σε όσους πρόσφυγες επαναπατριστούν, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημα τους, διότι οι συντάξεις που παίρνουν στην Ελλάδα είναι ανεπαρκείς για τη διαβίωση στην Κύπρο.
Οι πρόσφυγες του εξωτερικού διεκδικούν επίσης:
- Επέκταση των επιδομάτων που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία σε όσους υπηρέτησαν πέραν των 24 μηνών στην Εθνική Φρουρά, όπως και βοηθήματα για τους αιχμαλωτισθέντες ή τραυματισθέντες και θύματα του κατοχικού στρατού από την ομηρία και τον εγκλωβισμό και στους απόδημους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, άσχετα αν έχουν ή όχι αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο.
- Παραχώρηση δικαιώματος αγοράς έναντι συμβολικού τιμήματος, κατοικιών που ανήκαν στους γονείς αποδήμων προσφύγων, και απεβίωσαν προ της ψήφισης και δημοσίευσης του σχετικού νόμου περί κληρονομιάς των προσφυγικών κατοικιών. Αντίστοιχα να παραχωρείται δικαίωμα χρήσης σε τουρκοκυπριακές κατοικίες στους απόδημους συγγενείς αποβιωσάντων χρηστών.
- Άμεση επιστροφή στον κηδεμόνα διαχείρισης τουρ¬κοκυπριακών περιουσιών όλων όσων κατέχονται σήμερα από μη πρόσφυγες.
- Αναδιανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει στα κατεχόμενα, και εξορθολογισμού της πολιτικής για τη χρήση τους.
- Ουσιαστική μεταρρύθμιση και πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών.
- Πλήρη καταγραφή των τουρκοκυπριακών περιουσιών και ονομαστικός κατάλογος όλων των περιουσιών που δόθηκαν.
.
Βουλευτές θετικοί σε αιτήματα αποδήμων
.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, παρατήρησε πως είναι αδιανόητο να μη δικαιούνται επίδομα ενοικίου πρόσφυγες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, όπου διαμένουν. Για το θέμα της παροχής σπουδαστικού δανείου η κ. Σκεύη Κουκουμά διερωτήθηκε γιατί να δικαιούται δανείου το παιδί της όταν σπουδάζει στην Ελλάδα και να μη δικαιούται το παιδί ενός άλλου πρόσφυγα επειδή αυτός ζει στην Ελλάδα.
.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου τάχθηκε υπέρ της ικανοποίησης αιτημάτων των αποδήμων προσφύγων, οι οποίοι δεν επωφελήθηκαν από τα διάφορα προγράμματα που παραχωρήθηκαν κατά καιρούς σε άλλους πρόσφυγες. Ο τέως βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής υποστήριξε πως είναι πως αποτρεπτικό στον επαναπατρισμό των προσφύγων που ζουν στο εξωτερικό το γεγονός ότι για να εξετασθεί ένα αίτημα παροχής ενοικίου απαιτούνται περίπου έξι μήνες.
.
Πάντως ο κ. Ανδρέας Λουκάς της Υπηρεσίας Μερίμνης ανάφερε πως ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση των αιτήσεων μειώθηκε από ένα χρόνο σε περίπου 4-5 μήνες. Είπε επίσης ότι το επίδομα αυξήθηκε κατά 15%.

Συνέντευξη στο ΡΙΚ

Παρουσίαση Λ. Λοίζου, Προέδρου Ε.Κ.Π.Ε.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων υπό την προεδρία της κ. Σκεύης Κουκουμά

Συνάντηση με τον ΥΠΕΣ κ. Κων. Πετρίδη

Παρουσίαση Λ. Λιασή της Προσφυγικής Νεολαίας

Συνάντηση με κοινοβ. ομάδα ΑΚΕΛ

Συνάντηση με κοινοβ. ομάδα ΔΗΚΟ

Συνάντηση με κοινοβ. ομάδα ΔΗΣΥ


Υπ. Εργασίας: Δέχεται αιτήσεις για 'Τιμητικό Επίδομα'

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα δέχεται, από την 1η Ιουνίου, αιτήσεις για «Τιμητικό Επίδομα» από όσους, λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974, είχαν υπηρετήσει πρόσθετη θητεία ή εφεδρεία στην Εθνική Φρουρά, ή/και ήταν αιχμάλωτοι πολέμου, ή/και είναι παθόντες ανάπηροι πολέμου.

 

Ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει πως δικαιούχοι θα είναι όσοι λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974 είχαν υπηρετήσει προσθετή θητεία ή εφεδρεία στην Εθνική Φρουρά, τουλάχιστον διάρκειας ενός μηνός (με εξαίρεση περιόδους λιποταξίας ή/και φυλάκισης), ή/και ήταν αιχμάλωτοι πολέμου, ή/και είναι παθόντες ανάπηροι πολέμου.

 

Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί έντυπα αιτήσεων και να λάβει οποιεσδήποτε πληροφορίες για το Τιμητικό Επίδομα από τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), τα Κέντρα του Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ.), την ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μέσω του Κέντρου Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό 22009009.  

 

Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται από την 1η Ιουνίου 2018 στα Επαρχιακά Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) και τα Κέντρα του Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ.).

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

ΑΙΤΗΣΗ:

http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/sid/sidv2.nsf/All/A5D94E4883965B16C225829F00202EC3/$file/αίτηση για τιμητικο επιδομα.pdf

 

Σχέδιο παροχής επιδόματος φροντίδας σε αιχμαλώτους πολέμου 1974

 

Το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την υλοποίηση Σχεδίου παροχής επιδόματος φροντίδας σε αιχμαλώτους πολέμου 1974 και τους εξαρτώμενους τους.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το έντυπο αίτησης για Παροχή επιδόματος φροντίδας σε αιχμαλώτους πολέμου 1974 και τους εξαρτώμενους τους, το οποίο περιλαμβάνει σχετικές πληροφορίες και οδηγίες για τη συμπλήρωσή του, από όλα τα τοπικά και επαρχιακά γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας σε όλη την Κύπρο, την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, www.mlsi.gov.cy

 

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο θα πρέπει να υποβληθούν, δεόντως συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες από τους αιτητές στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, στην οδό Θεμιστοκλή Δέρβη 46, 1066 Λευκωσία.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

ΑΙΤΗΣΗ:

http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/mlsi.nsf/All/C38955E4D53A8422C225828E003F2836/$file/2018-03-26 αίτηση Φροντίδας Αιχμαλώτων Πολέμου - τελικό pdf.pdf  

 

 

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε.

 

Ως Ε.Κ.Π.Ε. ζητούμε να επεκταθούν τα επιδόματα και ωφελήματα που δίδονται σε όσους υπηρέτησαν πέραν  των 24 μηνών στην Εθνική Φρουρά, όπως και βοηθήματα για τους αιχμαλωτισθέντες ή τραυματισθέντες ή θυμάτων του κατοχικού στρατού από την ομηρία και τον εγκλωβισμό και στους απόδημους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες ανεξάρτητα αν διαθέτουν Αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο ή είναι Συνταξιούχοι στην Κύπρο. 

 

Ζητούμε να επανεξετασθεί το ύψος των επιδομάτων που δίδονται σε όσους υπηρέτησαν πέραν  των 24 μηνών στην Εθνική Φρουρά, και άλλους παθόντες, ώστε να αποτελεί ουσιαστικό βοήθημα.

 

 


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Εδώ θα προβάλλονται τα Προβλήματα των Αποδήμων Προσφύγων καθώς και άλλα Συνδικαλιστικά, Παροικιακά και Εκπαιδευτικά θέματα. 

Α/ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΩΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

Το δικαίωμα ψήφου για τους απόδημους και μάλιστα για εκείνους που εγκατέλειψαν για λόγους επιβίωσης την Κύπρο το 1974, είτε είναι πρόσφυγες είτε όχι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στους πρόσφυγες για να τονίσουμε την ανάγκη έκφρασης γνώμης και κρίσης πάνω σε ενδεχόμενη πρόταση λύσης του Κυπριακού (σε ένα νέο Δημοψήφισμα). Δεν γίνεται να αποφασίζουν άλλοι (και δυστυχώς οι έποικοι) για την τύχη των χωριών και των περιουσιών τους και αυτοί να παραμένουν θεατές.

Στις Ευρω-εκλογές δημιουργείται το σενάριο του παραλόγου. Κύπριοι υπήκοοι που διαμένουν σε χώρες της Ε.Ε. στερούνται το δικαίωμα εγγραφής τους στους Κυπριακούς εκλογικούς καταλόγους για τις Ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι διαμένουν σε χώρο της Ε.Ε. Ταυτόχρονα δεν υλοποιείται η υπόδειξη της Κομισιόν σε συγκεκριμένες χώρες (μεταξύ αυτών και την Κυπριακή Δημοκρατία) για παροχή εκλογικών δικαιωμάτων σε πολίτες της Ε.Ε. που κατοικούν σε άλλη χώρα της Ε.Ε., είτε αυτή αφορά Εθνικές εκλογές είτε Ευρωεκλογές.

Σε έκθεση του ο ΟΑΣΕ για τις εκλογές στην Κύπρο αναφέρεται στη διάκριση που δημιουργεί η εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους και ζητά την κατάργηση τους.

Η ίδια η νομοθετική ρύθμιση, διαμονή για 6 μήνες στην Κύπρο, που θέσπισε ο Νομοθέτης, δεν προβλέπεται στο Κυπριακό Σύνταγμα, που καθορίζει κατά τα άλλα την ισότητα των Κυπρίων πολιτών στο δικαίωμα ψήφου, όπως και καθορίζει αναλυτικά τους λόγους αποστέρησης του δικαιώματος αυτού, μη αναφέροντας το κριτήριο της 6μηνης διαμονής. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με το δικαίωμα ψήφου και υποδηλώνει έλλειμμα δημοκρατίας που εκθέτει διεθνώς την Κύπρο.

Χαιρετίζουμε το στήσιμο καλπών σε  χώρες του εξωτερικού, όπου κατοικεί και σπουδάζει ικανός αριθμός ψηφοφόρων.  Είναι αδιανόητο όμως καθόσον στον ίδιο χώρο και στην ίδια οικογένεια, ο ένας να ψηφίζει και ο άλλος να παρατηρεί περίλυπος αδυνατώντας να κατανοήσει τη διάκριση. Να βλέπει γνωστά άτομα από τις παροικίες να είναι υποψήφιοι Βουλευτές ή Ευρωβουλευτές, και εκείνος/η να στερείται κάθε δικαιώματος Η συμπλήρωση της «Υπεύθυνης Δήλωσης» ότι είναι «προσωρινά απόδημος» υποδηλώνει την τάση να κρυφθεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Τέλος τονίζουμε ότι τα όποια αιτήματα για το δικαίωμα ψήφου αφορούν Κυπρίους υπηκόους (που κατά το Σύνταγμα και τον Νόμο) έχουν αυτό το δικαίωμα, και όχι τους Κυπριακής Καταγωγής ομογενείς. Άρα αφορά ένα όχι μεγάλο αριθμό δικαιούχων.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

·         ΑΜΕΣΑ: Να γίνει διευκρίνιση & πλήρη ερμηνεία του όρου «προσωρινά απόδημος» για όσους εγγράφονται να ψηφίζουν στο εξωτερικό. Δηλ. την επέκταση του σε όλους εκείνους που για λόγους επιβίωσης προσωρινά έφυγαν από την Κύπρο το 1974. Αυτοί είναι: (α) πρόσφυγες (κάτοχοι προσφυγικών ταυτοτήτων), (β) άτομα που έφυγαν από την Κύπρο εξ’ αιτίας των γεγονότων του 1974 για λόγους επιβίωσης στην Αλλοδαπή (στην περίπτωση αυτή προτείνουμε να περιληφθούν όσοι μετανάστευσαν ως και τον Ιούλιο 1980). Προϋπόθεση να είναι Κύπριοι Υπήκοοι.

·         ΑΜΕΣΑ: Να ληφθεί πρόνοια συμμετοχής ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Δικαίωμα που αφορά την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα και μπορεί να χορηγηθεί από τον αρχηγό της κοινότητας και την Ελληνοκυπριακή Κοινοτική συνέλευση (που κατά το δίκαιο της ανάγκης εκχώρησε αυτές τις αρμοδιότητες στους 56 Ε/Κ βουλευτές).

·         ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ: την πλήρη κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει σε Κύπριους Υπηκόους την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους λόγω διαμονής στο εξωτερικό, σε πλήρη εναρμόνιση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή αρχή της ισότητας και ίσης μεταχείρισης των πολιτών και την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·    Για τον λόγο αυτό να γίνει έναρξη διαλόγου, για την καθιέρωση βουλευτών Επικρατείας που θα ψηφίζονται από όσους εγγράφονται στα εκλογικά τμήματα Εξωτερικού, χωρίς να επηρεάζουν τις αντίστοιχες επαρχίες.

·  Να γίνεται αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους όλων των Κυπρίων πολιτών και όσων ενηλικιώνονται ως ένα ακόμη βήμα που σταδιακά θα εκσυγχρονίσει τις εκλογικές διαδικασίες. Συνεπακόλουθα να γίνει κατάργηση των εκλογικών βιβλιαρίων και η διεξαγωγή των εκλογών με βάση τις ταυτότητες, ως ένα βήμα εκσυγχρονισμού. 

 

 

 

 

Β/ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

 

Οι απόδημοι πρόσφυγες δεν είχαν ποτέ μέχρι σήμερα ίση μεταχείριση με τους άλλους πρόσφυγες που παρέμειναν στην Κύπρο. Δεν διεκδικήσαμε τα πρώτα είκοσι πέντε χρόνια μετά την εισβολή αυτό το δικαίωμα, διότι είχαμε επίγνωση των αναγκών στέγασης, επιβίωσης, απασχόλησης των συμπατριωτών μας, που έμειναν στην Κύπρο. Πολλοί μάλιστα από εμάς συνέβαλαν με αποστολή εμβασμάτων στην ανακούφιση των συγγενών τους προσφύγων. 

Σήμερα όμως και μετά την παρέλευση σαράντα τεσσάρων χρόνων διεκδικούμε ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους πρόσφυγες για λόγους δικαιοσύνης, επανασύνδεσης με την πατρίδα, επαναπατρισμού και επανεγκατάστασης των οικογενειών μας. Αυτό γίνεται πιο επιτακτικό λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, που έχει στερήσει τις όποιες δυνατότητες υπήρχαν στο παρελθόν για επισκέψεις στην ιδιαίτερη πατρίδα ή επαναπατρισμό. 

Ζητούμε επιμέρους τα ακόλουθα:

1)     Να μας παρασχεθεί η δυνατότητα απόκτησης στέγης στην Κύπρο:

         α) Παροχή οικοπέδου για κάθε πρόσφυγα Α ΄ γενιάς από πολεοδομημένη  

              χαλίτικη γη με ανταλλαγή ίσης αξίας περιουσίας μας στα κατεχόμενα.

β) Παροχή δανείων από τα προγράμματα του Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών για απόκτηση στέγης με  υποθήκευση της κατεχόμενης περιουσίας. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα με έγκριση στο Φορέα ειδικού ποσοστού (πχ 10%) για τους απόδημους πρόσφυγες

γ)  Παροχή στεγαστικού βοηθήματος από το κράτος, όπως προβλέπεται για όλους τους πρόσφυγες, εφόσον επαναπατρισθούν. 

2)  Για όσους απόδημους δεν επιθυμούν να αποκτήσουν στέγη, να δοθεί η δυνατότητα παραχώρησης τουρκοκυπριακών κατοικιών για λόγους φιλοξενίας στην Κύπρο ή εξεύρεσης άλλων τρόπων φιλοξενίας τους κατά τη διάρκεια επισκέψεων των ιδίων και των οικογενειών τους στην Κύπρο. 

3) Στα θέματα Επαναπατρισμού:

·    Ζητούμε τη δυνατότητα επαναπατρισμού των οικογενειών μας τμηματικά, για λόγους  διευκόλυνσης της επανεγκατάστασης μας. Τα βοηθήματα για τους επαναπατριζόμενους (επιδότηση ενοικίου, επίδομα εργασιακό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), πρέπει να κατοχυρωθούν και να επιβεβαιωθούν.

·        Ζητούμε τη μεταφορά των δικαιωμάτων των επαναπατριζόμενων από τις χώρες  ασφάλισής τους στην Κύπρο και την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης στο πλαίσιο του Γ.Ε.Σ.Υ που θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς συνταξιούχους πρόσφυγες να επιστρέψουν και να ζήσουν τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής τους στην ιδιαίτερη πατρίδα και κοντά στους ανθρώπους του περιβάλλοντος τους.

·   Ζητούμε την παραχώρηση μικρών γεωργικών κλήρων σε όσους πρόσφυγες  επαναπατριστούν, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, διότι οι συντάξεις  που παίρνουν στην Ελλάδα είναι μικρές ως μηδαμινές. 

4)     Ζητούμε να επεκταθούν τα επιδόματα και ωφελήματα που δίδονται σε όσους υπηρέτησαν πέραν  των 24 μηνών στην  Εθνική Φρουρά, όπως και βοηθήματα για τους αιχμαλωτισθέντες ή τραυματισθέντες ή θυμάτων του κατοχικού στρατού από την ομηρία και τον εγκλωβισμό και στους απόδημους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες ανεξάρτητα αν διαθέτουν Αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο ή είναι Συνταξιούχοι στην Κύπρο. 

5)     Να παραχωρηθεί δικαίωμα αγοράς έναντι συμβολικού τιμήματος, κατοικιών που ανήκαν στους γονείς αποδήμων προσφύγων, και απεβίωσαν προ της ψήφισης και δημοσίευσης του σχετικού νόμου περί κληρονομιάς των προσφυγικών κατοικιών. Αντίστοιχα να συνεχίζουν τα παραχωρητήρια δικαιώματος χρήσης σε Τουρκοκυπριακές περιουσίες στους απόδημους συγγενείς αποβιωσάντων χρηστών.

 

 

Επιπροσθέτως των όσων ζητούμε και διεκδικούμε ως απόδημοι πρόσφυγες μαζί με τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο:

1)     Την αναδιανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει στα κατεχόμενα, και εξορθολογισμό της πολιτικής για χρήση τους. 

2) Ουσιαστική μεταρρύθμιση και πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Πλήρης καταγραφή των τουρκοκυπριακών περιουσιών και ονομαστικός κατάλογος όλων των παροχών που δόθηκαν σε πρόσφυγες και μη. 

3)   Ζητούμε διαφάνεια στο ποιοι κατέχουν, τι κατέχουν από τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες και τι ωφελήματα πήραν από την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι σήμερα και αντίστοιχα τι περιουσιακά στοιχεία έχουν στα κατεχόμενα, με βάση τη σχετική μελέτη του Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών. Αντίστοιχη καταγραφή των απωλεσθέντων και κατεχόμενων περιουσιών μας.   

4)  Το δικαίωμα του χρήστη δεν πρέπει να περιορίζεται στους κατέχοντες σήμερα Τουρκοκυπριακές περιουσίες, αλλά πρέπει να παρασχεθεί αναλογικά σε όσους έχουν τίτλους ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα. 

5)     Το πρόγραμμα στέγασης να εφαρμόζεται ανάλογα με το αν ο πρόσφυγας είναι Α’ ή Β’ γενιάς (για σκοπούς εξοικονόμησης πόρων) και όχι σε απόγονους εκτοπισμένων Γ’ κλπ γενιών. Ουσιαστική εφαρμογή του στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.

6)  Ζητούμε να επανεξετασθεί το ύψος των επιδομάτων που δίδονται σε όσους υπηρέτησαν πέραν  των 24 μηνών στην  Εθνική Φρουρά, και άλλους παθόντες, ώστε να αποτελεί ουσιαστικό βοήθημα.

 

  

 

 

Γ/ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΑΒΩΝ

 

Οι συνταξιούχοι Κυπριακών ασφαλιστικών φορέων που έρχονται στην Ελλάδα, κοντά στα παιδιά τους για λόγους στήριξης και φροντίδας, στερούνται των επιδομάτων που τους καταβάλλονται στην Κύπρο συμπληρωματικά με τη σύνταξη τους, με αποτέλεσμα τον υποδιπλασιασμό των συνολικών τους αποδοχών. 

 

Γ1/ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (τμηματική σύνταξη για πρώην Κυπρίους δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ)

Όσοι κυβερνητικοί υπάλληλοι, κυρίως εκπαιδευτικοί, μετανάστευσαν αναγκαστικά λόγω της εισβολής και εργάστηκαν στην Ελλάδα μετά το 1974 (και προ του 1981 που μεταρρυθμίστηκε το ασφαλιστικό σύστημα στην Κύπρο) δεν θεωρούνται συνταξιοδοτικά ισότιμοι με όσους παρέμειναν στην Κύπρο (περίπου 20 άτομα στην Ελλάδα).

Το Κυπριακό κράτος αρνείται πεισματικά να τους καταβάλει την τμηματική σύνταξη που προβλέπει η Ευρωπαϊκή οδηγία (λόγω της κατάργησης της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας & Κύπρου), επικαλούμενο διάφορες προφάσεις. Όπως ακόμα μελετά και αρνείται να εφαρμόσει Ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα παρά την προειδοποίηση ενεργοποίησης του τελευταίου σταδίου προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου. Οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνούνται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα πολιτικά, ουσιαστικά και ορθολογικά και κοιτάζουν με ψίχουλα και φιλοδωρήματα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Περιμένουν να λύσει το πρόβλημα η φύση, αφού ολοένα και λιγοστεύουν οι δικαιούχοι λόγω θανάτου!!

Ζητούμε την πλήρη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. της 21ης Ιανουαρίου 2016 στην Υπόθεση C-515/14 που αφορά στην παράβαση 2010/4169-ΚΥΠΡΟΣ» : «Ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων - Εργαζόμενοι - Άρθρα 45 ΣΛΕΕ και 48 ΣΛΕΕ - Παροχές Γήρατος.»

 

Γ2/ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η καθημερινότητα στην Ελλάδα με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό, η επέκταση του σε 40 χρόνια ασφάλισης, οι συνεχείς περικοπές, έχει φέρει σε δεινή κατάσταση μεγάλο αριθμό μελών της Παροικίας.

Ζητούμε την συνέχιση παρεμβάσεων στα αρμόδια Ελληνικά Υπουργεία:

1.   ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ: Για να δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου για όσους έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική τους θητεία στην Κύπρο με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για το χρόνο αυτό, κατά τα ισχύοντα στην Ελλάδα, με τον ασφαλιστικό νόμο. 3863-15/07/2011. Αυτό μπορεί να γίνει με έκδοση από τα Ελληνικά στρατολογικά γραφεία πιστοποιητικών στρατολογικής κατάστασης σε πρόσωπα που θα υποβάλλουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά. Το νέο πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής θητείας για σκοπούς συνταξιοδότησης.

2. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ: Για να συναφθεί διακρατική συμφωνία, ώστε να μπορεί αυτός που επιθυμεί να εξαγοράσει ασφαλιστικό χρόνο, να το κάνει χρησιμοποιώντας πιστώσεις πλασματικού χρόνου ασφάλισης (μαθητεία, σπουδές) που περιλαμβάνονται στις βεβαιώσεις που εκδίδουν οι αντίστοιχες Υπηρεσίες κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο. Αυτό προϋποθέτει και την έκδοση ανάλογων πιστοποιητικών από την Κύπρο για όσους δεν έχουν Αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.