Ενωση Κυπριων Προσφυγων Ελλαδας "Κυπρος 74" (Ε.Κ.Π.Ε.)

Ιστοσελιδα των Προσφυγων της Κυπριακης παροικιας στην Ελλαδα


Η ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΣ ΄74  

H Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος ’74 ιδρύθηκε το 1988 και έλαβε νομική μορφή με την υπ’  αριθμό 16287/1988 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Το 1989 σωματείο αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.).   

Η έλευση στην Ελλάδα χιλιάδων εκτοπισθέντων, μετά το 1974, δημιούργησε την ανάγκη της οργάνωσης του σωματείου των Κυπρίων Προσφύγων στην Ελλάδα.   

Στόχοι του σωματείου: η ανάπτυξη της επικοινωνίας  και αλληλεγγύης  μεταξύ των Κυπρίων  Προσφύγων, η ανάπτυξη της Πολιτιστικής,  Πνευματικής,  Κοινωνικής και Καλλιτεχνικής  κίνησης  της Κύπρου, η σύσφιξη  των αδελφικών μεταξύ των απανταχού ευρισκομένων Κυπρίων Προσφύγων, η εξύψωση και καλυτέρευση του  μορφωτικού  και κοινωνικού επιπέδου των μελών του καθώς και η δημιουργία πνεύματος συνεργασίας μεταξύ τους, η παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης στα μέλη του, η διαφώτιση της κοινής γνώμης  πάνω στα προβλήματα των μελών του Συλλόγου ως και του τόπου καταγωγής τους, η μελέτη και προαγωγή των θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν τους Κύπριους Πρόσφυγες της Ελλάδας.  

Φυσικά πρώτιστο θέμα είναι η συμπαράσταση και συμμετοχή στον αγώνα του Κυπριακού Λαού για φυσική επιβίωση, για την Επιστροφή (στα κατεχόμενα σήμερα εδάφη), για μια λύση Δίκαιη, Βιώσιμη, Λειτουργική, για την Επανένωση σε μια Κύπρο όλων των νόμιμων κατοίκων της, χωρίς ξένα στρατεύματα, εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα. Θέλουμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία ως μέρος της λύσης και όχι ως παρακολούθημα ή επακόλουθο της λύσης. 

 

THE ASSOCIATION OF CYPRIOT REFUGEES IN GREECE – CYPRUS ‘74

 

The Association of Cypriot Refugees of Greece - Cyprus '74 was founded in 1988 and received a legal form under the decision No. 16287/1988 of the Athens Court of First Instance. In 1989 the association became a founding member of the Federation of Cypriot Organisations in Greece (O.K.O.E.)

The arrival in Greece of thousands of displaced persons, after the 1974 (Turkish invasion and occupation of 36% of Cyprus' territory), created the need to organize the Association of Cypriot Refugees in Greece. 

 

Aims of the association are: the development of communication and solidarity among Cypriot refugees, the development of the cultural, intellectual, social heritage of Cyprus, the tightening of the brotherly relations among the Cypriot refugees, the enhancement and improvement of the educational and social level of its members, as well as the creation of a spirit of cooperation between them, the provision of every possible support to its members, the public awareness on the problems of the members of the Association as well as of the place from their origin, the study and promotion of the issues and problems that concern the Cypriot Refugees in Greece.

Of course, the main issue is to support and participate in the struggle of the Cypriot People for survival, for the Return (to the occupied now areas), for a Successful, Sustainable, Functional solution for the Reunification of Cyprus for of all its legitimate citizens, without foreign troops, guarantees and intervention rights. We want to participate in the process as part of the solution and not as its follow-up.

 


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μπορείτε να ενημερωθείτε για την Κύπρο και το Κυπριακό από:

 

- Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥ.Π.Ε.): http://www.cna.org.cy/

 

- Το RIKnews (του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου -ΡΙΚ): - http://www.riknews.com.cy/

 

- Το RikSat: http://cybc.com.cy/live-tv/ρικ-sat/ Π Α Σ Χ Α Λ Ι Ν Ο -  Μ Η Ν Υ Μ Α

https://drive.google.com/open?id=1EtOBh96mjiALN00EYS5oXWgSI5WwvPqU

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Συμπρόσφυγες της κυπριακής τραγωδίας,

Βρισκόμαστε για σαράντα πέντε χρόνια μακριά από τα σπίτια μας, τις εκκλησίες και τα χωριά μας. Συνεχίζουμε για σαράντα πέντε χρόνια να ανεβαίνουμε τον Γολγοθά του μαρτυρίου και να προσδοκούμε την Ανάσταση. Χάσαμε τους παππούδες και τους γονιούς μας και απομείναμε μόνοι να περιμένουμε να γυρίσουμε στον γενέθλιο τόπο μας, να ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας, να καλλιεργήσουμε τη γη μας και να παράγουμε πλούτο και πολιτισμό. Αυτή είναι η αποστολή του ανθρώπου και εμείς δεν θα αποστούμε . Όσο παιρνούν τα χρόνια ο δρόμος της επιστροφής είναι πιο δύσκολος, πιο δύσβατος και ανηφορικός.

Εμείς όμως πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με πείσμα και καρτερικότητα, με υπομονή και επιμονή παίρνοντας παράδειγμα από το Θείο Δράμα.

Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να επιτύχει το ζητούμενο, την ελευθερία, την επανένωση και την επιστροφή. Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την φορά των πραγμάτων και να επιτύχουμε την επιθυμητή λύση που θα τερματίσει την κατοχή και θα επανενώσει την πατρίδα μας.

Μην απογοητεύεστε φίλοι και συμπατριώτες.

Οι δυνάμεις και οι αντοχές του ανθρώπου είναι μεγάλες. Μπορούμε να αντέξουμε όλες τις δοκιμασίες της ζωής και στο τέλος να νικήσουμε. Αυτό το χρωστάμε στα παιδιά μας, στους γονιούς μας και στην ιστορία μας.

Όλοι μαζί στον αγώνα για αυτοοργάνωση “ένα ενιαίο και δυναμικό κίνημα προσφύγων”.

Όλοι μαζί στον αγώνα για λύση - επανένωση και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ .

Καλό Πάσχα - Χριστός Ανέστη - Η Κύπρος θα αναστηθεί.


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ - ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

 

https://drive.google.com/open?id=16yxZE5lLZY_hGEq3YaUk-07FxvKYcB06

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” με επιστολή της ζήτησε από την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου, την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Ενιαίου Προσφυγικού Κινήματος.

Το ενιαίο προσφυγικό κίνημα δεν θα έχει στόχο τη νομή και τη διαχείριση της εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά την άσκηση πιέσεων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για:

1. Εντατικοποίηση των προσπαθειών για εφικτή , δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

2. Ίση κατανομή των βαρών της κατοχής.

3. Δίκαιη και ουσιαστική προσφυγική πολιτική σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό-στεγαστικό κτλ).

Η συμμετοχή όλων των αιρετών εκπροσώπων του προσφυγικού κόσμου (δημάρχων, κοινοταρχών, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, προσφυγικών σωματείων, κλπ), είναι αναγκαία προκειμένου το κίνημα να λάβει μαζικό, δημοκρατικό και δυναμικό χαρακτήρα.

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” αναμένει από τους Δημάρχους των κατεχομένων δήμων, ως φυσικών ηγητόρων των προσφύγων να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο και τη νέα γενιά και να προχωρήσουν άμεσα στην σύγκληση συνάντησης του κινήματος των προσφύγων.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ

 

https://drive.google.com/open?id=1xO6GToPTmM7zUUGIM4XOyIWyLcqI3Oot

 

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων της Κύπρου, να επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο τα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά, στεγαστικά και υπαρξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος της Κύπρου.

Χαιρετίζει την προσπάθεια του Προέδρου της Επιτροπής κ. Αλέξη Γαλανού να αναδείξει “την αθέατη πλευρά του φεγγαριού” που είναι το προσφυγικό πρόβλημα της Κύπρου και να προβάλλει έντονα την ανάγκη για άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου “ως το κύριο μέτρο” για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Προσβλέπει σε ενεργοποίηση των κατεχόμενων Δήμων και κοινοτήτων και οργανωμένων προσφυγικών συνόλων στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των δικαίων και των δικαιωμάτων μας πάνω στη γη που μας γέννησε, καθώς και την ίση κατανομή τω βαρών της κατοχής.

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” συμπαρατάσσεται με την Επιτροπή κατεχομένων Δήμων και κοινοτήτων και καλεί σε αγωνιστική και διεκδικητική συσπείρωση και συμπόρευση όλους τους πρόσφυγες σε ένα ενιαίο και δυναμικό προσφυγικό μέτωπο, απέναντι στην κατοχή και τον εφησυχασμό, απέναντι στην μονιμοποίηση και νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής, απέναντι στην κατάφωρη κοινωνική αδικία σε βάρος των προσφύγων.

Όλοι μαζί οι πρόσφυγες μπορούμε να αλλάξουμε τη φορά των πραγμάτων και να δώσουμε προοπτική στον αγώνα για εφικτή –δίκαιη λύση-επανένωση και επιστροφή.

“Η ισχύς εν τη ενώσει” .

 

ΚΥΠΕ: Είναι καιρός να ακουστεί η φωνή του προσφυγικού κόσμου, ανέφερε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου

Την αγωνία τους για τη στασιμότητα στο Κυπριακό και στο θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου εξέφρασαν χθες βράδυ οι Αμμοχωστιανοί, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος της κατεχόμενης πόλης, στη Λεμεσό, με τον Δήμαρχο Αλέξη Γαλανό να δηλώνει πως "είναι η ώρα ν` ακουστεί η φωνή του προσφυγικού κόσμου και να υψώσουμε ανάστημα".

Η εκδήλωση, με τίτλο "45 χρόνια με τα κλειδιά των σπιτιών μας στο χέρι. Φτάνει πια να είμαστε πολίτες Β΄ κατηγορίας" είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου για κοινές δράσεις από κατεχόμενους Δήμους και κοινότητες, με στόχο τη διεκδίκηση των δικαίων και δικαιωμάτων των προσφύγων για επιστροφή.

Στην ομιλία του, ο κ. Γαλανός ανέφερε πως "για εμάς ένα είναι το κόμμα μας απόψε, ένα μεγάλο κόμμα που λέγεται Κύπρος" και διερωτήθηκε αν όλοι έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους ότι έκαναν όσα έπρεπε να γίνουν τόσα χρόνια "για να προχωρήσουμε, για να βάλουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου την Τουρκία". Έχουμε άραγε, συνέχισε, κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 550 και 789; διερωτήθηκε.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΕ ΣΤΗΝ ΟΚΟΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΚΟΕ

 

https://drive.google.com/open?id=1ty05kA2_CvRa6vtR6P2OCZFGR5nf1Dhx

ΘΕΜΑ: Εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων στο προσεχές συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” (πλήρες και ιδρυτικό μέλος της Ο.Κ.Ο.Ε.) διαμαρτύρεται έντονα για τον αυθαίρετο αποκλεισμό της από τις κοινές εκλογικές διαδικασίες της 17ης Μαρτίου στην Αθήνα και επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της για τα περαιτέρω.

Οι ακατανόητες και αντιδημοκρατικές αυθαίρετες αποφάσεις του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε., της γραμματείας του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. και της εφορευτικής επιτροπής της Ε.Κ.Ε. ήταν:

1. Η μη αποδοχή του καταλόγου των μελών του σωματείου μας, όπως έχει διαμορφωθεί με την πάροδο των χρόνων και μετά την επαναδραστηριοποίησή του. (Τονίζουμε ότι η Ο.Κ.Ο.Ε. δεν έχει καταστατικά δικαίωμα επέμβασης σε οποιοδήποτε πρωτοβάθμιο σωματείο σε αυτό το θέμα, όπως έκανε με την απόφαση της 6ης συνεδρίασης του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. στις 02/02/2019, θεωρώντας τον κατάλογο κλειστό). Εμείς σας στείλαμε συγκριτικό κατάλογο της προηγούμενης διετίας και τωρινό με τα νέα μέλη μας.

2. Η μη αποδοχή συμμετοχής εκπροσώπων του σωματείου μας στην κοινή εφορευτική επιτροπή των σωματείων της Αττικής για εκλογή αντιπροσώπων της Ο.Κ.Ο.Ε. (παρά την ρητή αναφορά στο θέμα στον εσωτερικό κανονισμό της Ο.Κ.Ο.Ε.). Σας τονίζουμε ότι σας είχαμε αποστείλει την πρόταση μας για τα μέλη της Εφ. Επιτροπής του σωματείου μας που θα πλαισίωναν την κοινή εφορευτική επιτροπή.

3. Η άρνηση αποδοχής μελών μας ως παρατηρητών στις αρχαιρεσίες προς το 16ο Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε. Δεν αναφερόμαστε σε πλείστες τόσες παραβιάσεις στις προθεσμίες κοινοποίησης των εκλογικών διαδικασιών, ούτε στη βασική καταστρατήγηση του Καταστατικού που προβλέπει όλες οι εκλογές να γίνονται με σύστημα απλής αναλογικής.

Μετά από αυτά, και την επίσης ακατανόητη και προσβλητική θέση σας ότι δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα των μελών του σωματείου μας να επαναδραστηριοποιηθούν μετά τη σχετική δικαστική απόφαση, θεωρούμε ότι η εκπροσώπηση της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” έχει ουσιαστικά υπονομευθεί αυθαίρετα και αντικανονικά και η εκπροσώπησή της από αντιπροσώπους που εξελέγησαν στις 17 Μαρτίου, είναι ελλιπής, μη αντιπροσωπευτική και προβληματική.

Θα εξετάσουμε το όλο θέμα και επιφυλασσόμαστε παντός νόμιμου δικαιώματος μας.

Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Π.Ε.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «Η Κυθρέα – Όραμα για επιστροφή» - Αθήνα 04/03/2019

 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

 

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος ‘74» (Ε.Κ.Π.Ε.)

και ο Δήμος Κυθρέας σας προσκαλούν

 

σε εκδήλωση για την κατεχόμενη πόλη της Κυθρέας και τις κατεχόμενες κοινότητες της Λευκωσίας

 

τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 και ώρα 7μ.μ.

στο Σπίτι της Κύπρου Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα

 

με θέμα: «Η Κυθρέα – Όραμα για επιστροφή»

 

Χαιρετισμός

κ. Λοΐζος Λοΐζος, Πρόεδρος Ε.Κ.Π.Ε.

 

Ομιλητές:

Εκπρόσωπος της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας

κ. Χρήστος Λαμπρίας, Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωρίου Κυθρέας

 

Δρ Πέτρος Καρεκλάς, Δήμαρχος Κυθρέας

 

Προβολή Ντοκιμαντέρ

 

Η συμμετοχή όλων των προσφύγων είναι επιβεβλημένη λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων

 

Με τη στήριξη του Σπιτιού της Κύπρου

 

Λοΐζος Λοΐζος                 Θεοδόσης Θεοδοσίου

Πρόεδρος                      Γεν. Γραμματέας


Σχετικά με την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για τις ευρωεκλογές που ψήφισε η Κυπριακή Βουλή

 

Ανακοίνωση της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος ‘74 (ΕΚΠΕ) σχετικά με την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για τις ευρωεκλογές που ψήφισε η Βουλή

 

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος 74 (Ε.Κ.Π.Ε.), το σωματείο που εκπροσωπεί τους πρόσφυγες που αναζήτησαν την προσωρινή τους διαμονή στην Ελλάδα μετά την τραγωδία του 1974, και οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των Κυπρίων αποδήμων στην Ελλάδα, χαιρετίζει την απόφαση που ψήφισε η Βουλή για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για τις ευρωεκλογές όλων των κατόχων Κυπριακής ταυτότητας με βάση το αρχείο πληθυσμού.

 

Αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ε.Κ.Π.Ε. και η απόφαση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για την οριστική επίλυση του αιτήματος για παραχώρηση δικαιώματος ψήφου σε όλους τους Κύπριους υπηκόους και δη τους Πρόσφυγες, ανεξάρτητα του τόπου διαμονής τους, επιλύοντας έτσι το θέμα ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους Κύπριους πολίτες.

 

Επειδή υπάρχουν προβληματισμοί για τον τεχνικό τρόπο εφαρμογής της απόφασης ιδιαίτερα για τους Κύπριους στο εξωτερικό, εισηγείται την εφαρμογή μεταξύ άλλων των εξής μέτρων, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία:

• Να δημιουργηθούν εκλογικά κέντρα σε χώρες αποκλειστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφόσον η εκλογική διαδικασία αφορά ευρωεκλογές) με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αυξημένος ικανός αριθμός που θα αιτηθούν (πχ 100 άτομα) και να λειτουργεί διπλωματική αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας,

• Να τροποποιηθεί η αίτηση ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων με βάση την Κυπριακή ταυτότητα, και δυνατότητα πρότασης χώρας / πόλης δημιουργίας εκλογικού κέντρου (πέραν των αναφερόμενων στην αίτηση σήμερα), με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω. Έτσι στις 2 Απριλίου 2019, θα υπάρχουν πραγματικά στοιχεία αιτήσεων που θα οδηγήσουν στην δημιουργία των απαραίτητων εκλογικών κέντρων. Σε περίπτωση που δεν θα συμπληρωθεί αυτός ο αριθμός να ενημερώνονται οι αιτούντες για τη δυνατότητα επιλογής του πλησιέστερου εκλογικού κέντρου εφόσον το επιθυμούν.

------------

Μετά την αναπομπή του νόμου λόγω των αιτιάσεων που εγέρθηκαν για τεχνικούς λόγους από το Υπουργείο Εσωτερικών, η ΕΚΠΕ θεωρεί ότι οι λόγοι αυτοί δεν είναι ανυπέρβλητοι και καλεί όλους (κρατική υπηρεσία, βουλή) να επανεξετάσουν το θέμα και να εργαστούν για την εφαρμογή του.


Αρχαιρεσίες για τα σωματεία της Αττικής για εκλογή αντιπροσώπων για το 16ο Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε.

 

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος ‘74 (ΕΚΠΕ)

ενημερώνει τα μέλη και φίλους της

ότι έχουν προκηρυχθεί οι αρχαιρεσίες για τα σωματεία της Αττικής

για εκλογή αντιπροσώπων για το 16ο Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε.

 

την ΚΥΡΙΑΚΗ 17 Μαρτίου 2019, από ώρα 8:00 έως 19:30,

στην Κυπριακή Εστία (Κέκροπος 3-Πλάκα) Αθήνα.

 

Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν σε ξεχωριστή κάλπη για εκλογή αντιπροσώπων στην Ο.Κ.Ο.Ε. για τα 5 σωματεία της Αττικής (Ε.Κ.Ε., Ε.Κ.Π.Ε., ΣΚΕ, ΣΕΚΕ, Καρπασίτες) παράλληλα με τις εκλογές για την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.).

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.


H Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος ‘74 σας εύχεται Καλές Γιορτές.

 

Προσωπική ευημερία και Προκοπή.

 

Ελευθερία - Λύση και Επανένωση στη νέα χρονιά 2019.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Κ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2019


ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «Η Μόρφου σήμερα – Όραμα για επιστροφή» - 14/12/2018 - ΑΘΗΝΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος ‘74» (Ε.Κ.Π.Ε.),

ο Δήμος Μόρφου, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μορφώ» Ελλάδας

 

σας προσκαλούν

σε εκδήλωση για την κατεχόμενη πόλη και περιφέρεια Μόρφου,

την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, και ώρα 7μ.μ.,

 

στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α) στο Σύνταγμα

 

με θέμα:

«Η Μόρφου σήμερα – Όραμα για επιστροφή»

 

Χαιρετισμοί:

κ. Λοΐζος Λοΐζος, Πρόεδρος Ε.Κ.Π.Ε.

κ. Κώστας Σωφρονίου, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «Μορφώ» 

 

Παρέμβαση:

κ. Τάκης Χατζηδημητρίου, π. Βουλευτής, Συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

κ. Sener Elcil, ΓΓ της Τ/Κ Συντεχνίας Δασκάλων (KTOS)

(Οι κ.κ. Χατζηδημητρίου & Elcil είναι συντονιστές της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος)

 

Ομιλητές:

Δρ. Λευτέρης Αντωνίου, Πρόεδρος Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας, Κοινοτάρχης Μάσσαρι

κ. Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, Δήμαρχος Μόρφου

 

Παρουσίαση:

«Η Μόρφου κατά την περίοδο 2008 – 2018. Δυνατότητες και προκλήσεις για την ανασυγκρότηση της πόλης»

Δρ. Βύρωνας Ιωάννου – Επίκουρος Καθηγητής Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Frederick, Συντονιστής προγράμματος «Η επόμενη μέρα της λύσης» για τη Μόρφου

 

Προβολή Ντοκιμαντέρ.

 

Η συμμετοχή όλων των προσφύγων είναι επιβεβλημένη λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων

 

 

Με την στήριξη του Σπιτιού της Κύπρου

 


15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ!

ΛΥΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ


ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΗΝ Ο.Κ.Ο.Ε. ;

Η ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ "ΚΥΠΡΟΣ 74" εκφράζει την ανησυχία της για τα τεκμαινόμενα ενόψει του 16ου Συνεδρίου της ΟΚΟΕ, που προκήρυξε η έωλη και ελεγχόμενη δικαστικά πλειοψηφία, και παραθέτει ανακοίνωση τριών παροικιακών συνδυασμών για το θέμα: ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΗΝ Ο.Κ.Ο.Ε. ;

 

Με δεδομένη την κρίση που σοβεί στην Ο.Κ.Ο.Ε εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, εξ΄ αιτίας των παραβιάσεων του Καταστατικού, Κανονισμού και των καταγγελλόμενων πράξεων νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος προς το 15ο Συνέδριο της, που προκάλεσε προσφυγή στην Ελληνική Δικαιοσύνη σε βάρος των εκλογικών αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου της Ο.Κ.Ο.Ε., και όσο η Ελληνική Δικαιοσύνη αργεί να εκδώσει απόφαση για αυτή την προσφυγή, θα ανάμενε καθένας ότι η σημερινή πλασματική πλειοψηφία θα έπαιρνε μέτρα για να διασφαλίσει το αδιάβλητο και διαφανές των εκλογικών διαδικασιών προς το 16ο Συνέδριο.

 

Και το αυτονόητο θα ήταν να προτείνει τέτοιες διαδικασίες στις εκλογικές οδηγίες και να διασφαλίσει την πρόσβαση σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (εν προκειμένω την σημερινή έωλη πλειοψηφία και τους προσφεύγοντες στην δικαιοσύνη) για να υπάρξει η απαραίτητη διαφάνεια και το αδιάβλητο.

 

Δυστυχώς όμως η ευκαιριακή πλειοψηφία του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. στις 13/10/2018 προχώρησε στην προκήρυξη του 16ου Συνεδρίου, και την έκδοση εκλογικών οδηγιών, χωρίς να λάβει υπόψη τις παρακάτω προτάσεις που κατέθεσαν μέλη του Κ.Σ. και οι συνδυασμοί που εκπροσωπούν, ώστε να υπάρχει κίνδυνος να ξαναγίνουν νέες προσπάθειες νοθείας.

 

Αυτό τεκμαίρεται από τη μη συμπερίληψη στις εκλογικές οδηγίες των προτάσεων που τους δόθηκαν:

 

1. Επειδή η εφαρμογή της Απλής Αναλογικής είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το Άρθρο 9 του Καταστατικού κατά τις εκλογές αντιπροσώπων για το Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε., δεν υιοθετούν στην πράξη την απλή αναλογική στην εκλογή αντιπροσώπων εφαρμόζοντας το πλειοψηφικό σύστημα εκεί που υπάρχει ένας μόνο συνδυασμός.

Η απλή αναλογική στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να κατοχυρωθεί με την περιορισμένη αριθμητική σταυροδοσία σε κάθε ψηφοδέλτιο, προκειμένου να εκλεγούν αντιπρόσωποι που να κατοχυρώνουν την ευρύτερη εκπροσώπηση, στο πνεύμα του Καταστατικού.

Η πρόταση που τους δόθηκε και δεν υιοθέτησαν έλεγε: σωματείο που θα συμμετέχει στις αρχαιρεσίες ένας μόνο συνδυασμός, προτρέπεται να εφαρμόσει σύστημα, ώστε να τίθενται σταυροί προτίμησης ως εξής:

ως 200 μέλη          - 1 σταυρός προτίμησης

201 ως 500 μέλη - ως 2 σταυροί προτίμησης

501 μέλη και άνω - ως 3 σταυροί προτίμησης

 

2. Δεν κατοχυρώνουν την επιτήρηση των εκλογικών διαδικασιών από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, παρότι μιλάνε για μέχρι 2 Επιτηρητές που θα στείλει το Κ.Σ. και 2 Παρατηρητές (εφόσον το επιθυμούν να οριστούν από μέλη του Κ.Σ. ή συνδυασμούς). Τι πιο απλό δηλ. να κατοχυρώσουν στις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές (τη σημερινή έωλη πλειοψηφία, και τους προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη) ότι θα παρευρίσκονται στις αρχαιρεσίες και θα ελέγξουν τις διαδικασίες. Και συγκεκριμένα:

• Πουθενά δεν λήφθηκε πρόνοια ώστε οι δύο Επιτηρητές που θα στέλλει το Κ.Σ. θα εκπροσωπούν όλες τις ενδιαφερόμενες να ελέγξουν πλευρές. Με την πλασματική και έωλη πλειοψηφία που διαθέτουν μπορούν να αποκλείσουν να συμμετέχει σε αυτούς, όποιος είναι μη αρεστός, σε βάρος της διαφάνειας.

• Ενώ αποδέχονται την αποστολή Παρατηρητών από ενδιαφερόμενα μέλη του Κ.Σ. ή συνδυασμούς εισηγούνται μόνο δύο τους οποίους θα εγκρίνουν (!!!!!) οι ίδιοι. Επιπρόσθετα αφαιρούν το δικαίωμα (!!!!!) από τους Παρατηρητές να έχουν δυνατότητα «οποιουδήποτε ελέγχου ή παρέμβασης στη διαδικασία», αλλά μόνο να παρίστανται και παρατηρούν εκ του μακρόθεν τη διαδικασία (!!!!!).

• Το μόνο που συμφωνούμε είναι ότι οι Παρατηρητές (προσθέτουμε και οι Επιτηρητές) δεν πρέπει να έχουν οιαδήποτε δυνατότητα επηρεασμού της εκλογικής διαδικασίας υπέρ οιουδήποτε υποψηφίου ή συνδυασμού. Όπως συμφωνούμε ότι οι Επιτηρητές και Παρατηρητές δεν πρέπει να είναι μέλη του σωματείου που διεξάγει τις αρχαιρεσίες.

 

3. Με μια έωλη ερμηνεία ορίζουν ότι «οι Παρατηρητές θα πρέπει να είναι μέλη άλλου Σωματείου – Τακτικού μέλους» αποκλείοντας άλλα άτομα π.χ. δικηγόρους, ή άλλα άτομα Κυπριακής καταγωγής ή άτομα που μπορεί να προέρχονται από αρωγά μέλη. Και αυτό παρότι τους τονίσθηκε ότι υπάρχει γνωμάτευση που επιτρέπει τέτοια δυνατότητα.

 

4. Δεν υποχρεώνουν τους συλλόγους για διενέργεια εκλογών σε σταθερή ημερομηνία αρχαιρεσιών και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής τους κατά την κρίση των συλλόγων, επικαλούμενοι την απαρτία ή όχι (για να μην υπάρχει η δυνατότητα δύο φορές να παρευρίσκονται Επιτηρητές και Παρατηρητές, ιδιαίτερα όταν συμπίπτουν με εκλογές άλλων σωματείων).

 

5. Χαιρετίζουμε την δυνατότητα διορισμού δικαστικού αντιπροσώπου που όπως προβλέπει η νομοθεσία πρέπει να ορίζεται από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο, (και όχι από το σωματείο που διεξάγει τις αρχαιρεσίες, με αποτέλεσμα να επιλέγεται δικηγόρος της αρεσκείας του για να «κάνουν τη δουλειά τους»). Παρότι τους επισημάνθηκε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι απαιτούν τουλάχιστον 15 μέρες πρότερη ενημέρωση, δεν το περιέλαβαν στις σχετικές οδηγίες με την δικαιολογία ότι «μπορεί να αναιρέσει τον ορισμό και την αποστολή εκπροσώπων του Κ.Σ., δεδομένου ότι το διάστημα αυτό συμπίπτει με το υποχρεωτικό διάστημα που τα Σωματεία ανακοινώνουν την διεξαγωγή των εκλογών τους στο Κ.Σ.». Όμως το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Αν αποφασίσει κάποιο σωματείο να καλέσει δικαστικό αντιπρόσωπο, πρέπει να γνωρίζει τις προθεσμίες να το ζητήσει. Άλλο είναι η γνωστοποίηση στην Ο.Κ.Ο.Ε. στο καθορισμένο διάστημα των 15 ημερών της ημερομηνίας αρχαιρεσιών. Και το Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. ανεξάρτητα από την ύπαρξη δικαστικού αντιπρόσωπου, μπορεί να στείλει Επιτηρητές και να κοινοποιήσει την πρόθεση Παρατηρητών να παρευρεθούν.

 

6. Ενώ, η κοινοποίηση της ημερομηνίας διενέργειας των αρχαιρεσιών πρέπει να γίνεται 15 μέρες πριν, πουθενά δεν αναφέρεται η υποχρέωση της Γραμματείας της Ο.Κ.Ο.Ε. να κοινοποιεί αμέσως την προκήρυξη αυτή σε όλα τα μέλη του Κ.Σ. για να πράξουν τα δέοντα με τον ορισμό Επιτηρητών και Παρατηρητών.

 

Όλα αυτά μας προβληματίζουν, και εφόσον δεν διορθωθούν, ένα είναι βέβαιο. Η έκδοση της απόφασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης θα οδηγήσει στην αναστολή αυτών των διαδικασιών και την έκδοση νέων οδηγιών και ημερομηνιών.

 

ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΙ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ:

- «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ» ΚΙΝΗΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

- «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

- Εναλλακτική Πρωτοβουλία Κυπρίων «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

 

 

https://www.facebook.com/groups/1876109486037207/permalink/2073581786289975/

 

https://drive.google.com/file/d/1mzv1TdmaPlejyMctdiEbCqrHwfHXnPwP/view


1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ


ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Με μια αναιτιολόγητη απόφαση η συγκυριακή πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία εκδίωξης από την Κυπριακή Εστία της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος ’74 (Ε.Κ.Π.Ε.).

 

Μαζί της και μια σειρά Κυπριακές οργανώσεις [Τρικωμίτες, Μορφίτες, Πολιτιστικός Σύλλογος – Κύπρος (χορωδία), Ελλαδο-Κυπριακό-Επιμελητήριο, κ.ά.] που σύμφωνα με την απόφαση δεν θα μπορούν να έχουν την έδρα τους στην Κυπριακή Εστία, ενώ θα πρέπει να «ζητούν άδεια» από την Ε.Κ.Ε. για τις συνεδριάσεις, εκδηλώσεις και τις δράσεις τους. Στη συνέχεια θα κατέβουν και οι πινακίδες τους από την είσοδο.

 

Αυτό παρά την ρητή αναφορά στο ιδιωτικό συμφωνητικό παραχώρησης της Κυπριακής Εστίας από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου (ΙΑΚ) στην  Ε.Κ.Ε. και στην Ο.Κ.Ο.Ε., που προβλέπει ότι «δίδεται το δικαίωμα να επιτρέπεται και φιλοξενία άλλων Κυπριακών σωματείων ή οργανώσεων σχετικών με την Κύπρο». Η Ε.Κ.Ε. εκ του ιδιωτικού συμφωνητικού ανέλαβε συντονιστής. Η αναιτιολόγητη απόφαση ακόμα ελήφθη και κατά παραβίαση των συμφωνητικών παραχώρησης χρήσης που υπέγραψαν από 9ετίας οι υπό έξωση οργανώσεις (με την Ε.Κ.Ε. και την Ο.Κ.Ο.Ε. και τον αντίκλητο της ΙΑΚ, κ.Συμεών Χαραλάμπους), με βάση την οποία δίδεται η δυνατότητα τερματισμού των συμφωνητικών εφόσον «παραβιαστούν ουσιώδεις όροι του συμφωνητικού».

Η απόφαση αυτή του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με  την εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία της Κυπριακής Εστίας, με την παρουσία όλων των Κυπριακών σωματείων της Αττικής.

 

Επιπροσθέτως  κανένας  όρος  του συμφωνητικού δεν παραβιάστηκε, ούτε  και υπήρξε κοινή συμφωνία όλων των συμβαλλομένων.

 

Με την ίδια απόφαση του Δ.Σ.  καλούνται τα πολιτιστικά σχήματα: χορευτικά, θεατρικά, χορωδία, μουσικά, κλπ, που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Εστία να ενταχθούν στην Ε.Κ.Ε. ως  οργανικά τμήματα της, ή να υποχρεωθούν να καταβάλλουν μηνιαία χορηγία, για τη χρήση της αίθουσας. Επιχειρείται  έτσι  η καθυπόταξη ή η διάλυση  των πολιτιστικών σχημάτων.  Ο πολιτισμός δηλαδή σε πλήρη έλεγχο και καλούπια.

 

Η αντιδημοκρατική αυτή πράξη δεν μας εξέπληξε, αφού η συγκυριακή πλειοψηφία του Δ.Σ. ακολουθεί με συνέπεια μια πολιτική  καθυπόταξης, ποδηγέτησης και χειραγώγησης του παροικιακού κινήματος. Είναι συνέχεια μιας  σειράς μέτρων που χαρακτηρίζονται από εκδικητικότητα, εμπάθεια και τιμωριτικότητα. Είναι το ίδιο καθεστώς που αμφισβητεί το δικαίωμα μας ως μελών της παροικίας να προσφύγουμε στη  δικαιοσύνη για τις παράνομες, αντικαταστατικές πράξεις νοθείας που οδήγησαν στην αλλοίωση των εκλογικών διαδικασιών στο 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.). Οι έωλες  αυτές διαδικασίες  είχαν σαν συνέπεια το σφετερισμό της ηγεσίας της Ο.Κ.Ο.Ε. από ισχνές συγκυριακές μειοψηφίες του 16,5%. Ένα καθεστώς, που για ιδιοτελείς λόγους και πολιτικές σκοπιμότητες, διέλυσε την συναινετική συνεργασία στο Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. και οδήγησε στην σύμπηξη της σημερινής  ετερόκλητης  συμμαχίας που πρόσκαιρα εκφράζει το Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε.

 

Η πράξη για την εκδίωξη ακόμα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση της Γ.Σ. της Ε.Κ.Ε. της 17/03/2018 που αναφέρει: «Η Γενική Συνέλευση καλεί το Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. να αναπτύξει αγαστή συνεργασία και κοινές δράσεις με την Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος ’74, προς όφελος των θεμάτων των Προσφύγων, του Κυπριακού και της Κύπρου

 

Παρά την ρητή αυτή απόφαση της Γ.Σ., η επαναδραστηριοποίηση της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος 74» τους ενόχλησε  σφόδρα και αντέδρασαν έντονα υιοθετώντας αντιδημοκρατικές πρακτικές του παρελθόντος, που ζημίωσαν ανεπανόρθωτα το παροικιακό κίνημα. Η δημοκρατική διαδικασία της επαναδραστηροποίησης της Ε.Κ.Π.Ε., όπως η μαζική γενική συνέλευση, η μαζική προσέλευση προσφύγων στις κάλπες και η διάφανη εκλογική διαδικασία τους πανικόβαλλαν. Οι επιτυχημένες και με μεγάλη συμμετοχή τρεις μαζικές εκδηλώσεις του Σωματείου των Προσφύγων. στην Αθήνα, και η προβολή των θεμάτων των προσφύγων στους αρμόδιους φορείς και αρχές (Βουλή και Υπουργεία) με επίσκεψη στην Κύπρο, τους σπρώχνουν σε μια διαδικασία φίμωσης  του προσφυγικού κινήματος. Η ευκαιριακή αυτή πλειοψηφία του Δ.Σ. έχει  στόχο  τη  διαστρέβλωση   της  θέσης  της παροικίας, όσον αφορά  τη  στήριξή της  στις προσπάθειες  της πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού και της  πολιτικής του ηγεσίας για επίτευξη εφικτής, έντιμης, και λειτουργικής λύσης.

 

Για δεύτερη φορά οι Πρόσφυγες  ( Ε.Κ.Π.Ε.) και τα προσφυγικά  σωματεία των Τρικωμιτών και Μορφιτών προσφυγοποιούνται στην ίδια τους  την πατρίδα από την τριανδρία που αποτελούν οι κύριοι : Λεωνίδας Μασσοστασής, Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. που πρόσκειται στο κόμμα της ΕΔΕΚ. Όμηρος Παπασάββας, Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε. που εκφράζει σήμερα την απορριπτική ακροδεξιά. Γιώργος Συλλούρης, Πρόεδρος της Ο.Κ.Ο.Ε. που πρόσκειται στο κόμμα Αλληλεγγύη, της  κ. Ελένης Θεοχάρους.

 

Ζητούμε  από τους ευαίσθητους δημοκρατικά  πολίτες να αντιταχθούν στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις  που επιχειρούνται σε βάρος μας , καθώς  και από την Κυπριακή πολιτεία , την Εκκλησία  της  Κύπρου και όλον τον προσφυγικό κόσμο.   

 

https://drive.google.com/open?id=1wJcKlWp4vU7g0y9oZLwdJhzB8CSLE32r

 

https://www.facebook.com/groups/1876109486037207/permalink/2054734428174711/

 

 

 

 

 


TWEET της Ε.Κ.Π.Ε.: εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό. Κουράγιο και Δύναμη στους πληγέντες.


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ - ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε. - ΚΑΛΛΙΘΕΑ - 19/07/2018

  Πραγματοποιήθηκε  χθες 19 Ιουλίου στην Πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα αντικατοχική εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Kύπρος 74” και ο Δήμος Καλλιθέας.

  Ήταν μια εκδήλωση καταδίκης του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου,του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής.

  Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Διοικητή της Α΄ Μοίρας Καταδρομών Ταξίαρχο Γεώργιο Παπαμελετίου, ο οποίος ως “νέος Κίμων” έστερξε σε βοήθεια της μαχόμενης Κύπρου, τη νύχτα της 21ης -22ας Ιουλίου. Το παράτολμο αυτό εγχείρημα της Α΄ Μοίρας Καταδρομών στην επιχείρηση “Νίκη” ώθησε τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Π.Ε. να ζητήσει εγγράφως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, την απόδοση τιμής με ανέγερση ανδριάντα του Διοικητή Γεώργιου Παπαμελετίου, δίπλα από τον ανδριάντα του Αθηναίου στρατηγού Κίμωνα, για να θυμίζει σε όλους ότι η Κύπρος δεν είναι μακράν.

   Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Αναπληρωτής Κυβερνητική Εκπρόσωπος κ. Κλέλια Βασιλείου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Ανδρέας Βύρας.

   Χαιρετισμούς απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας κ. Λοϊζος Λοϊζος, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος, εκπρόσωποι του ΔΗ.ΣΥ. Ελλάδας και Α.Κ.Ε.Λ. Ελλάδας, της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, και του Συλλόγου “Κομάντος 74”.

   Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις μαύρες επετείους του Ιουλίου και έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στον αγωνιζόμενο Κυπριακό λαό.   

   Τόνισαν την ανάγκη άμεσης συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για εξεύρεση εφικτής, δίκαιης και της καλύτερης δυνατής υπό τις συνθήκες λύσης του Κυπριακού, πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και στις παραμέτρους του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε κ. Γκουτιέρες.

   Επισήμαναν την ανάγκη για άμεσο τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου σε ένα κανονικό Ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κατοχικούς στρατούς, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, όπου ο λαός θα διαφεντεύει τον τόπο του.

   Ανέφεραν ότι τα λάθη του παρελθόντος και η δημαγωγική ρητορεία της διετίας 72-74 δεν πρέπει να επαναληφθούν διότι η Τουρκία καραδοκεί να αλλάξει ρότα για να επιτύχει την οριστική διχοτόμηση και τη λύση δυο κρατών, όπως διαχρονικά επιδιώκει.

   Πριν από την έναρξη των χαιρετισμών και των ομιλιών, οι εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των Κυπρίων Ηρώων στην Πλατεία Κύπρου.

   Στεφάνια κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο Δήμαρχος Καλλιθέας, η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας, η Δήμαρχος Ακανθούς εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων Κύπρου, το Προσφυγικό σωματείο «Λευκόνοικο», η Πρωτοβουλία Έτος Κύπρου, ο Σύλλογος “Κομάντος 74” και άλλες οργανώσεις και φορείς.

    Παραβρέθηκαν επίσης στην αντικατοχική εκδήλωση, εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών Ελλάδας κ. Κοτζιά, ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, και εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων της Καλλιθέας και Κυπριακών περιφερειακών και πολιτιστικών παροικιακών σωματείων.

 

   Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αγωνιστικά αντικατοχικά τραγούδια με τον Κύπριο Μουσικοσυνθέτη Σωτήρη Καραγιώργη.

Επισημοι προσκεκκλημενοι

Λοιζος Λοιζος, Προεδρος ΕΚΠΕ, Ακανθου

Ανδρέας Βύρας, Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου

Δημητρης Καρναβος, Δημαρχος Καλλιθεας

Κλελια Βασιλειου, Αναπλ. Κυβερνητικος Εκπροσωπος

(Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Λήμμα "Φωτογραφίες")


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ –ΚΑΛΛΙΘΕΑ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

 

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” (Ε.Κ.Π.Ε.)

με την ευκαιρία των 44 χρόνων

από το Πραξικόπημα και την Τουρκική Εισβολή

σας προσκαλεί στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει:

την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018 και ώρα 8:15 μ.μ.

στην Πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα.

 

Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Αγωνιστών Κύπρου στις 8:15 μ.μ. στην Πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα.

Ομιλητές:

1) Η αναπληρωτής Κυβερνητική Εκπρόσωπος της Κύπρου κα. Κλέλια Βασιλείου,

2) Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου κος. Ανδρέας Βύρας

 

Χαιρετισμοί:

1) Ο Δήμαρχος Καλλιθέας κος. Δημήτρης Κάρναβος,

2) Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Π.Ε. κος. Λοίζος Λοίζος

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» και τον διοικητή της Α΄ Μοίρας Καταδρομών Ταξίαρχο Γιώργο Παπαμελετίου

Προβολές. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Κύπριο Μουσικοσυνθέτη Σωτήρη Καραγιώργη, με αγωνιστικά και επετειακά τραγούδια για την Κερύνεια, τον Πενταδάκτυλο, την Αμμόχωστο και άλλες κατεχόμενες περιοχές.

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ - ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ.

 

SPOT ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΣΤΙΣ 19/7/2018


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ & ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε. - 26/06/2018

 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” κ. Λοϊζος Λοϊζος συναντήθηκε σήμερα 25 Ιουνίου με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και συζήτησαν τα προβλήματα ισονομίας, ισοπολιτείας και ίσης μεταχείρισης που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι πρόσφυγες.

Μεταξύ άλλων συζήτησαν :

α) Το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές και το δημοψήφισμα.

β) Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον επαναπατρισμό τους οι απόδημοι πρόσφυγες.

γ) Τα προβλήματα σχετικά με τα επιδόματα που λαμβάνουν αιχμάλωτοι, τραυματίες και στρατιώτες με θητεία μεγαλύτερη των 24 μηνών.

ε) Παροχή δικαιώματος χρήστη ανάλογα με την περιουσία των προσφύγων στα κατεχόμενα.

στ) Διευκόλυνση στην απόκτηση στέγης στην Κύπρο κλπ.

 

Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού μελετήσει με τους συνεργάτες του τα αιτήματα που του υποβλήθηκαν με σχετικό υπόμνημα.
Σε πολλά από τα αιτήματα είχε θετική ανταπόκριση , όπως φάνηκε από τη συζήτηση.
 

Αύριο ο κ. Λοϊζος Λοϊζος και ο κ. Λουκάς Λιασής, εκπρόσωποι της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” θα επισκεφθούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, και μετά το πέρας της συνεδρίασης θα έχουν συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΚΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

 

Ο Πρόεδρος κ. Λοϊζος Λοϊζος θα παρουσιαστεί την Τρίτη 26/06/2018 στην τηλεόραση του ΡΙΚ, στην εκπομπή "ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ" με την κ. Κατερίνα Μηλιώτη στις 2.30 το μεσημέρι, για να συζητήσουν τα θέματα των αποδήμων προσφύγων.

(Φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Λήμμα "Φωτογραφίες")


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε. ΜΕ ΘΕΜΑ: «Το Κυπριακό σήμερα: Υπάρχει προοπτική λύσης; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν;» - Σπίτι της Κύπρου - 11/06/2018

 

Ομιλητές:

Γεώργιος Γεωργίου, Αντιπρόεδρος ΔΗ.ΣΥ.

Στέφανος Στεφάνου, Μέλος Π.Γ.  Α.Κ.Ε.Λ.

Niyazi Kizilyurek,  Καθηγητής  Πανεπιστημίου  Κύπρου

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

https://drive.google.com/open?id=1qF5W6XpiQ0k793r9QKEN1Ffrh2mznY0s

 

http://spititiskyprou.gr/wp-content/uploads/2018/05/PROSKLISI-11-IOUN-2018-ΕΚΕ-ΕΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-2.pdf

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - 11/06/2018

(Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Λήμμα "Φωτογραφίες")


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε. ΜΕ ΘΕΜΑ: «Προσφυγική πολιτική – Ισότιμη μεταχείριση αποδήμων προσφύγων. Συμμετοχή απόδημων Προσφύγων στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού» - Σπίτι της Κύπρου - 16/03/2018

Ομιλητές-Συζητητές

1)     Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας, εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης.

2)     Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Σκεύη Κουκουμά 

3)     Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κατεχόμενων Δήμων κ. Πέτρος Καρεκλάς, Δήμαρχος Κυθρέας και η κ. Ρίτα Κωμοδίκη, Δήμαρχος Κερύνειας 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: 

https://drive.google.com/open?id=1Bm3NDbRQgarAWFUSYkJ5HbJ8sKoTTMrx

 

http://spititiskyprou.gr/wp-content/uploads/2018/02/PROSKLISI-16-MAR-2018-ΕΚΕ-ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-PDF.pdf 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - 19/03/2018

(Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Λήμμα "Φωτογραφίες")


ΣΥΝΗΛΘΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε. ΣΤΙΣ 11/01/2018, ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. & Η Ε.Ε. ΣΤΙΣ 14/01/2018

 

Η Γ.Σ. που συνήλθε στις 11/01/2018 κατέληξε στην αναγκαιότητα να ξαναεργοποιηθεί και να αναζωογονηθεί το σωματείο για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων :

·         Η εκπροσώπηση των Κυπρίων Προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά τα τραγικά γεγονότα και την τουρκική εισβολή του 1974

·         Τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι Κύπριοι πρόσφυγες, ιδιαίτερα στο τομέα της ισότιμης μεταχείρισης τους ως πολίτες και ως πρόσφυγες

·         Οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία έτη για την επίλυση του Κυπριακού στις δικοινοτικές συνομιλίες, και η ανάγκη εκπροσώπησης των αποδήμων Κυπρίων

 

Οι αρχαιρεσίες του σωματείου έγιναν στις 14/01/2018 και εκλέχθηκαν το νέο Δ.Σ. και η νέα Ε.Ε. που συγκροτήθηκαν την ίδια μέρα. Η σύνθεση του συμβουλίου έχει και τα εξής χαρακτηριστικά: περιέχει πρόσφυγες από όλες τις κατεχόμενες περιοχές, 4 βιωματικούς πρόσφυγες που γεννηθήκαν στις κατεχόμενες περιοχές και 3 που είναι δεύτερης γενιάς, και οι οποίοι γεννήθηκαν στην προσφυγιά μετά το 1974.

 

Η επιτυχία της Γενικής Συνέλευσης και των αρχαιρεσιών και η Συγκρότηση των οργάνων στέλλουν ένα αισιόδοξο μήνυμα, ένα ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ, για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ και την στήριξη μια ΒΙΩΣΙΜΗΣ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΛΥΣΗΣ.

 

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (Δ.Σ.):

·         ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Λοίζος ΛΟΙΖΟΣ (Ακανθού, Καρπασία)

·         ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ              Νάντια ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ (Τρίκωμο, Μεσαορία)

·         ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:         Θεοδόσης ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ (Μαραθόβουνος, Μεσαορία)

·         ΤΑΜΙΑΣ:                            Λουκάς ΛΙΑΣΗΣ (Παλαίκυθρο)

·         ΜΕΛΗ:                              Παναγιώτης ΛΙΖΙΔΗΣ (Ζώδια, Μόρφου)

Χρήστος ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Αμμόχωστος)

Σάββας ΤΣΙΑΚΚΑΣ (Κερύνεια)

·         ΑΝΑΠΛ. ΜΕΛΗ                  Βασίλης ΙΩΑΝΝΟΥ (Φιλιά, Μόρφου)

Μάριος ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ (Αμμόχωστος)

Άννα ΒΕΛΟΥΣΗ (Λευκόνοικο, Μεσαορία)

 

Η ΝΕΑ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Ε.Ε.):

·         ΜΕΛΗ:                                    Χρυσόστομος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Κώμη Κεπήρ, Καρπασία)

Γιώργος ΛΙΑΣΗΣ (Παλαίκυθρο)

Σωτήρης ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ (Ακανθού, Καρπασία)

·         ΑΝΑΠΛ.ΜΕΛΟΣ:                     Ελευθερίου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Πραστειό, Μεσαορία)

 

Η θητεία του Δ.Σ. και της Ε.Ε. λήγει τον Μάιο 2020, ως προβλέπεται από το Καταστατικό για διενέργεια αρχαιρεσιών Μάιο κάθε 2 χρόνια.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


Η ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2017

Από τις 29 Δεκεμβρίου 2006, οπότε έγιναν αρχαιρεσίες και συγκρότηση του Δ.Σ. της Ε.Κ.Π.Ε. (με λήξη της θητείας του τον Μάιο 2009) το Δ.Σ. του σωματείου λειτουργούσε χωρίς την διενέργεια αρχαιρεσιών, διοργανώνοντας όμως ομιλίες, διαλέξεις και εκθέσεις ή συζητήσεις για τα προβλήματα των αποδήμων Προσφύγων. Η μακροχρόνια μη διενέργεια αρχαιρεσιών, αποτέλεσε μια έλλειψη ομαλότητας που με ένα μόνο τρόπο μπορούσε να αντιμετωπισθεί: την προσφυγή μελών του σωματείου στο Πρωτοδικείο με αίτημα τον ορισμό προσωρινού Δ.Σ. για σύγκληση Γ.Σ. και διενέργεια αρχαιρεσιών. Το Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση του υπ’ αριθμό 2404/2017 διόρισε προσωρινό Δ.Σ. και διέταξε τη  σύγκληση Γ.Σ. και την διενέργεια εκλογών.

 

Γιατί αποφασίσαμε να ξαναενεργοποιήσουμε την Ε.Κ.Π.Ε. και να δημιουργήσουμε συνθήκες ομαλής λειτουργίας της; 

·        Το πρώτο ερώτημα ήταν: Υπάρχει αναγκαιότητα εμείς οι Απόδημοι Κύπριοι Πρόσφυγες να οργανωθούμε; Να έχουμε τη δική μας φωνή; Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας; 

·        Το δεύτερο ερώτημα ήταν: Πως μπορεί να ενεργοποιηθεί ένα μαζικό κίνημα προσφύγων από την έλλειψη οργανωμένου και δυναμικού φορέα αποδήμων προσφύγων; Αυτό δεν θα είχε ως αποτέλεσμα τον παραγκωνισμό τους από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο για την ισότιμη κατανομή των βαρών της κατοχής, όσο και για την ισότιμη μεταχείρισή τους σε ενδεχόμενη λύση του κυπριακού προβλήματος;

·        Το τρίτο ερώτημα ήταν: Αμφισβητείται τo δικαίωμα του συνέρχεσθαι που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο; που δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί; Μπορούν οι αντίθετες φωνές (και ιδιαίτερα από τους «πρόσφυγες του Νότου») να αμφισβητήσουν αυτό το δικαίωμα μας;

     Εφόσον κάποιοι από εμάς Πρόσφυγες επιθυμούμε να αναζωογονήσουμε το σωματείο είναι δικαίωμα μας. Και φυσικά η συμμετοχή είναι εθελοντική. Κάνουμε ένα ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ και το ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ είναι ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΙ.

 

·        Δεν υπεισερχόμαστε στους λόγους που το σωματείο δεν διοργάνωσε αρχαιρεσίες επί σειρά ετών. Ούτε επιθυμούμε να παρελθοντολογήσουμε. Ποίος στο παρελθόν έκανε τι, τι του επισυνάπτουν, γιατί έφυγε,  κλπ, κλπ. Μακριά από εμάς οι μεμψιμοιρίες. [Φυσικά το σωματείο είχε δράση και διοργάνωσε εκδηλώσεις το διάστημα 2006-2017 (παρουσιάζονται ενδεικτικά στο λήμμα Εκδηλώσεις της Ιστοσελίδας μας) έπρεπε όμως να έχει  ανανεώσει τη διοίκηση του].

·        Τονίζουμε μόνο ότι το σωματείο δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, και κανένας επειδή στο παρελθόν διετέλεσε Πρόεδρος έχει ιδιοκτησιακά δικαιώματα πάνω στο σωματείο.

·        Έτσι μια ομάδα μελών ακολουθήσαμε την νόμιμη διαδικασία, λόγω της πολυετούς αδράνειας του σωματείου να διοργανώσει αρχαιρεσίες και απευθυνθήκαμε στο Πρωτοδικείο να ορίσει προσωρινό Δ.Σ. με μοναδικό σκοπό να συγκληθεί Γ.Σ. και να γίνουν αρχαιρεσίες. Το Πρωτοδικείο τον Νοέμβριο του 2017 αποδεχόμενο την αίτηση όρισε προσωρινό Δ.Σ. με συγκεκριμένες αποκλειστικές εντολές: να συγκαλέσει Γ.Σ. και να διενεργήσει εκλογές.

·        Τις εντολές αυτές υλοποιήσαμε τηρώντας ευλαβικά το τύπο και το γράμμα του Καταστατικού και την απόφαση του Πρωτοδικείου και έτσι συγκλήθηκε η Γενική Συνέλευση και εκλέχθηκε νέο Δ.Σ. και η νέα Ε.Ε. 

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ Δ.Σ.ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ Γ.Σ. ΚΑΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΣ-ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΩΣ.ΚΥΠΡ.ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - 11&14/01/2018